16.05.2023
Her türlü tıbbi tarama yöntemini içeren check-up, detaylı ve genel laboratuvar testlerinin yanında, kişilerin genetik yatkınlığı ve çevresel faktörleri değerlendirerek gerekli bölümlerde muayenelerin yapılmasıdır. Kan testleri yada fiziksel muayene ile tespit edilmesi mümkün olmayan bazı hastalıklar için, gelişmiş görüntüleme ve radyolojik tetkikler de uygulanır.
Kadın, erkek veya yaşlılarda daha sık gözlenen bazı hastalıklar olabilir. Bundan dolayı kişiye özel hazırlanan check-up paketleri daha doğrudur. Kişilerin özellikle 40 yaşından itibaren, hiçbir hastalık belirtisi olmasa dahi 2 yılda bir tam kapsamlı check-up yaptırması önerilir.
Genel anlamıyla bakılan sağlık sorunları şunlardır;
Check-Up Nasıl Yapılır?
Öncelikle check-up’tan sorumlu doktor, kullandığınız ilaç veya daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalıklar ile ilgili bilgi edinir. Bu doğrultuda check-up’un içeriği belirlenir. Bu süre zarfında kişinin bırakması gereken ilaçlar varsa doktor tarafından bilgilendirme yapılır. Randevuya 12 saatlik bir açlıkla gelinmesi istenir. Kan, idrar gibi tahliller haricinde, akciğer filmi, EKG ve ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu testler, kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir.
Erken Teşhiste Check-Up’un Rolü
Erken teşhis, bir hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasından önce tanı konulmasıdır. Hastalığı ilerlemeden tespit etmek daha başarılı bir tedavi imkanı sunar. Örnek verecek olursak kanser gibi bir hastalığa erken tanı konulması, hastalığın tedavi edilebilme ihtimalini arttırır. Bu yüzden check-up, erken teşhis için önemli bir yöntemdir. Özellikle belirli yaş gruplarında düzenli periyotlarla yapılan taramalar sayesinde, birçok hastalık daha belirti vermeden etkili tedavi seçeneklerine sahip olur.
Check-up’ta yapılan testler vücuttaki farklı sistemlerin çalışıp çalışmadığına yada oluşabilecek anormallikleri tespit etmeye yardımcı olur. Ayrıca bunların yanı sıra kişinin genel sağlık durumu ile ilgili de bilgi verir. Sonuç olarak, check up, erken teşhis de önemli bir rol oynar ve kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilme şansını artırır.